Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd

Tijdens het jaarevenement van het Bestuurlijk Platform Groene Hart hebben Jacques Rozendaal en Frank Rijkaart namens elf gemeenten in het Groene Hart en de provincie Zuid- Holland het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart bekrachtigd. Onze wethouder Jan Leendert van den Heuvel was erbij. Provincie Zuid-Holland en Platform Groene Hart Werkt! hebben begin 2024 het initiatief genomen om een Circulair Actieplan op te stellen samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Dit regionale plan is nu gereed. Bodegraven- Reeuwijk omarmt het plan en steunt de initiatieven, net als de andere tien bij het platform aangesloten gemeenten.




“We zijn een aantrekkelijke gemeente om te ondernemen en dat willen we blijven,” aldus wethouder Van den Heuvel. “Bedrijven zorgen voor werkgelegenheid en dragen bij aan een levendige gemeente. Toekomstgericht streven we naar een circulaire economie, waarin producten en materialen hergebruikt worden, duurzame hernieuwbare grondstoffen toegepast worden en afval geminimaliseerd wordt. We zetten al flinke stappen, maar we willen dit opschalen en versnellen. Daarom dit Circulair Actieplan!”

Versterking van Bestaande Initiatieven

Tijdens drie intensieve werksessies onder leiding van KplusV hebben ondernemers, overheidsvertegenwoordigers en onderwijsinstellingen uit het Groene Hart hun gezamenlijke ambitie voor de circulaire economie afgestemd. Wat is nodig om huidige initiatieven op te schalen? Welke acties en samenwerkingen zijn nodig om de ambities te realiseren? Wie heeft welke rol? Deze vragen vormden de basis voor het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart. Het plan richt zich vooral op de versterking en opschaling van bestaande initiatieven en benoemt concrete thema’s en actielijnen. De uitvoering van de acties wordt binnenkort gestart.
 

Regionale Samenwerking Cruciaal

De focus ligt vooral op biobased en circulair bouwen, vezelrijke teelten als nieuw verdienmodel en afval/reststromen als grondstof. De deelnemers benadrukten dat regionale samenwerking cruciaal is. De bestuurders van de betrokken gemeenten hebben hun complimenten gedeeld voor het praktische plan en hun steun toegezegd.
 

De doelgroepen van het plan zijn de maakindustrie, de bouw, de afvalverwerking en de groene grondstofketens. Voor deze doelgroepen richt het plan zich op overkoepelende thema’s zoals: Ondernemers in hun kracht, Bewustwording en gedragsverandering, Ketensamenwerkingen organiseren, Overheid als partner in circulariteit en Onderwijs, Kennisontwikkeling en Kennisdeling. In het plan staan concrete acties zoals het stroomlijnen van circulair loketten en een regionale landingspagina, een consumentencampagne, een netwerk van circulaire ambachtscentra en circulair inkopen.
 

Bent u geïnteresseerd om mee te denken in de uitvoering? Neem dan contact op met programmamanager Platform Groene Hart Werkt!, Madelon Knop, via madelon.knop@gouda.nl of 06-50801290. Bekijk hier het Actieplan Circulaire Economie Groene Hart.

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank