Een krabbenplaag zorgt voor grote overlast in Bodegraven. De buurt bij de Rijnkade wordt overspoeld door krabben die niet alleen in de tuinen, maar ook op de straten en zelfs in de huizen van bewoners opduiken. Flory de Ruiter, een inwoner van Bodegraven, uit haar zorgen en frustraties over de situatie.
“Het is echt een bizar probleem. We hebben hier te maken met een enorme hoeveelheid krabben die onze buurt overspoelen. Ze zijn overal, in de tuinen, op de straten, en zelfs in onze huizen proberen ze binnen te komen. Het is echt een plaag,” zegt Flory de Ruiter. Ondanks meerdere pogingen om hulp te krijgen van de gemeente en het hoogheemraadschap, is er tot nu toe weinig actie ondernomen. “We hebben diverse keren contact opgenomen met de gemeente en het hoogheemraadschap, maar tot nu toe is er nog niemand geweest om te kijken. We krijgen het gevoel dat we niet serieus worden genomen,” aldus De Ruiter.
Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaak van de plaag. Flory vermoedt dat er mogelijk sprake is van een ziekte in het water. “Ik heb het idee dat de krabben lopen te schuimen, wat zou kunnen wijzen op een ziekte in het water. Maar nogmaals, we krijgen geen concrete antwoorden van de instanties. Het lijkt wel alsof niemand zich echt om ons probleem bekommert.”
Er is enige hoop op een oplossing nu er een ecoloog is ingeschakeld. “Met een beetje mazzel komt er morgen een ecoloog kijken. Lekker op tijd, na een paar dagen in de ellende te hebben gezeten met alle buren,” zegt De Ruiter sarcastisch. “We hopen echt dat er snel een oplossing komt.”
De impact van de plaag op het dagelijks leven van de bewoners is aanzienlijk. “Het is echt verschrikkelijk. We zijn bijna allemaal gevangen in ons eigen huis omdat je er echt geen één in je nek wilt. Het voelt niet veilig om naar buiten te gaan, en het beïnvloedt onze gemoedsrust enorm.”
Flory de Ruiter en haar buurtgenoten hopen dat de gemeente en het hoogheemraadschap de ernst van de situatie inzien en snel actie ondernemen. “We hopen dat de ecoloog morgen komt en dat er snel een oplossing wordt gevonden. We willen dat de gemeente en het hoogheemraadschap dit probleem serieus nemen en actie ondernemen om ons te helpen. Tot die tijd proberen we het beste ervan te maken, maar het is echt een moeilijke situatie,” besluit De Ruiter.
Over de Krabben
Deze krabben zijn waarschijnlijk Chinese wolhandkrabben (Eriocheir sinensis), een invasieve soort die oorspronkelijk uit Oost-Azië komt. Ze staan bekend om hun vermogen om zich aan te passen aan verschillende leefomgevingen en kunnen zowel in zoet als zout water overleven. De wolhandkrabben hebben een grote impact op lokale ecosystemen en infrastructuren. Ze graven zich in oevers en dijken, wat kan leiden tot erosie en schade aan waterwerken.