De gemeente zet net als vorig jaar weer harde middelen in om onkruid te lijf te gaan. Niet met chemische bestrijdingsmiddelen; de Japanse duizendknoop bijvoorbeeld wordt bewerkt met elektriciteit.
De laatste jaren komen we steeds meer invasieve exoten tegen in ons landschap. Dat zijn planten die van nature niet in Nederland voorkomen, maar zich er toch thuis voelen. Door de sterke groeikracht en het ontbreken van natuurlijke vijanden zoals bacteriën, schimmels, insecten en concurrerende plantensoorten, vermeerderen ze zich hier snel en verdringen ze inheemse plantensoorten. Ze worden daarmee schadelijk voor onze natuur.
De Japanse duizendknoop is zo’n invasieve exoot. Het is een snel groeiende plant die stengels maakt die gemakkelijk 2 tot 3 meter halen in een groeiseizoen. De stengels zijn opgebouwd uit holle compartimenten, lijken een beetje op bamboe en zijn groen met roodachtige vlekjes. De grote bladeren zijn lichtgroen en hartvormig. De plant bloeit in augustus en september met crème-witte bloemen.
Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij heel moeilijk weer weg te krijgen. Treft u de Japanse duizendknoop aan in uw tuin? Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Niet maaien, want ook de restjes planten zich weer voort. Voer de stengels en plantenresten af in de grijze bak (restafval) om te voorkomen dat ze elders weer de kop opsteken. Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven.
De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop kunnen zelfs schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Daarom bestrijdt de gemeente dit woekerende lastige onkruid met grove middelen: met elektriciteit onder hoog voltage. Er wordt 5000 volt door de stengels gejaagd. Deze methode is eerder toegepast in Bodegraven-Reeuwijk en bevalt goed. We zien dan ook een terugval in de groei van de Japanse duizendknoop. Na Pinksteren vindt de eerste ronde van de bestrijding plaats, om in september de tweede ronde van dit jaar te doen.
We kennen verschillende locaties van haarden van de Japanse duizendknoop, zoals aan de Twaalfmorgen in Reeuwijk en aan de Beneluxweg in Bodegraven. Ziet u de Japanse duizendknoop ook ergens in de openbare ruimte groeien? Meld het met een foto en de exacte plek via de BuitenBeter App, zodat we die locatie kunnen meenemen in de bestrijdingsronde.