Wethouder Jan Leendert van den Heuvel opent zaterdag 2 maart om 10.30 uur de grote atelierdag in de Klimaatwinkel in de Prins Hendrikstraat 10. De dag wordt mede op initiatief van klimaatburgemeester Gertrud de Roos gehouden, die van Bodegraven-Reeuwijk “de groenste gemeente” wil maken.
Tijdens de atelierdag kan iedereen zijn eigen woonsituatie voorleggen en advies krijgen over het vergroenen van eigen tuin, de gevels of een groen dak. Er is gelijk informatie bij of hiervoor subsidie kan worden gekregen. Er zijn hoveniers die praktische tips en een eerste schets kunnen maken. Deze praktische advisering wordt ingevuld door het team van Henriëtte Vink die eerder de meet-up voor groene gevels en daken organiseerde.
Deze zaterdag is tevens de eerste meet-up van mijnklimaatpartij in 2024. Deze burgerbeweging houdt nu al voor het derde jaar op rij ieder seizoen een bijeenkomst rond een praktische bijdrage aan de klimaatproblemen. Dit keer is het thema “biodiversiteit”, aangedragen door de gemeente, die dit jaar de 4 handelingsperspectieven heeft bedacht voor de meet-ups.
Groenbrigade
Dit past ook mooi bij de inzet van klimaatburgemeester Gertrud de Roos die de afgelopen maanden keihard heeft gewerkt aan meer groen. In ieder dorp van de gemeente is een team actief om te verkennen waar meer bomen geplant kunnen worden. Deze zomer kan ook een groenbrigade praktische hulp geven bij mensen om tegels te wippen en de tuin te vergoenen. Wie hierin wil meedoen kan zich tijdens de atelierdag ook aanmelden.
Gevels
De klimaatburgemeester heeft ook geopperd om de Prins Hendrikstraat waar de klimaatwinkel tijdelijk onderdak heeft nog groener te maken. Brood&Co heeft dat op het dak al gedaan, de nieuwe winkel Zonder Meer heeft een groen stempel, en met meer groen in de straat en langs de gevels ontstaat een mooi effect.
Insecten
Voorzitter Bram Tack van mijnklimaatpartij ziet veel initiatief samenkomen op de atelierdag. “We hebben al dat groen hard nodig om de opwarming te beperken. Maar ook om de stand van vogels en insecten te beschermen die onmisbaar zijn voor de hele voedselketen. En laten we ook zo veel mogelijk bomen bijzetten. Goed zijn voor het klimaat maakt zo ook onze eigen omgeving fraaier.”
Ingezonden bericht