“Werken op de VegaBoerderij wordt nooit saai”

De VegaBoerderij gaat dit jaar het 4e teeltseizoen in met een jonge nieuwe boerin, Roos Köbben. Deze winter heeft ze al kennis gemaakt met de grote groep aan vrijwilligers van de coöperatie en heeft ze het oogstplan dat door de Algemene Ledenvergadering was opgesteld omgezet in een bewerkingsplan. En hoewel de tuin aan de Buitenkerk 57 door de langdurige regenval erg nat is kon op de dagen van vorst toch de organische bemesting plaatsvinden. Zo is er sprake van een vliegende start. 




“Ik sta helemaal achter het idee van zulke tuinen; dat je samen lief en leed deelt. Dat het niet alleen om geld verdienen gaat maar dat er juist een community ontstaat rondom een plek. Dat mensen weer weten waar hun voedsel vandaan komt, wat er allemaal mee gebeurt en wat je in het seizoen allemaal voor lekkers van het Nederlandse land kan halen!”

Roos heeft op kordate wijze al direct de dagelijkse leiding van de VegaBoerderij op zich genomen, waarbij ze laat zien dat ze veel kennis van zaken heeft. Dat weet ze om te zetten in heldere keuzes hoe de teelt aan te pakken. En ze kan dit goed en inspirerend delen met de ruim 30 vrijwilligers die als leden van de coöperatie op de tuin de handen uit de mouwen steken. 

Spitskool

Haar enthousiasme is aanstekelijk. “Wat voor mij maakt dat het nooit saai wordt is dat altijd weer alles anders is. Wanneer er weer een of ander beestje in de spitskool zit, moet je als een soort detective nagaan wat er allemaal dat specifieke seizoen is gebeurt wat ervoor kan hebben gezorgd dat dit beestje er is. Vervolgens moet je op zoek naar mogelijk oplossingen om in samenwerking met de natuur ervoor te zorgen dat dat beestje niet al te veel schade gaat aanrichten”, vertelt ze. 

De kennis daarvoor heeft ze opgedaan aan het Warmonderhof, dé opleiding in Nederland voor biologisch tuinieren. En hoewel ze nog jong is kan de nieuwe boerin al bogen op ruime ervaring. “Ik heb in twee periodes gewerkt op de Bieslandse Hoeve, een biodynamische zorgboerderij bij Delft. Maar ik heb ook een jaar op de Oosterwaarde gewoond en gewerkt, een van de oudste gemeenschapstuinen van Nederland”. Ook werkte Roos een aantal maanden in Nieuw Zeeland op een eco farm met hostel waar ze groentes teelde en daar van kookte voor de gasten. 

De Meije

Hoewel Roos in Rotterdam woont is ze geen onbekende in de buurt. “Aan het einde van mijn studie bouwkunde deed ik een afstudeeropdracht in de Meije, met als eindresultaat een boerderij die helemaal was ontworpen met natuurlijke bouwmaterialen uit de regio, een vernieuwend biobased ontwerp dus.” 

De kantoorbaan die ze daarna koos werd het toch niet, ook al was dat in de agrarische sector. “Ik heb nu een jaar als adviseur voor verduurzaming van de gangbare akkerbouw gewerkt. Dit heeft mijn beeld nog versterkt dat ik tijdens mijn opleiding aan het Warmonderhof al had: dat de landbouw echt radicaal anders moet. Ik dacht hier als adviseur op een grotere schaal aan te kunnen bijdragen, maar ik miste de praktijk toch wel erg”, vertelt Roos.

Overgrootvader

Ze neemt ook nog een bijzonder gewas mee. “Twee vrienden werkten op een biologisch bedrijf in Loppersum. Daar telen ze ook met een bijzonder erwtje genaamd het Wonder van Scheemda. Dit ras was bijna verloren gegaan. Ik nam wat erwtjes van hem mee omdat ik het leuk vond om dit zeldzame ras voort te zetten. Maar ook omdat mijn teler was in het Groningse dorp Scheemda. Grote kans dus dat hij dit ras ook ooit teelde! Dit erwtje ga ik natuurlijk doorzetten op de VegaBoerderij.

Met de komst van Roos Köbben lijken de eerste jaren van pionieren voorbij. Inmiddels nadert de VegaBoerderij de 100 leden. Meer leden zijn welkom. Vragen stellen of aanmelden kan via de website www.vegaboerderij.nl. En vanaf april zal er ook weer iedere 1ezaterdag van de maand open dag zijn, waar kan worden kennisgemaakt met de Vegaboerderij en de nieuwe boerin.

Ingezonden bericht

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank