Er wordt gewezen naar de gemeente, in het bijzonder naar wethouder Dirk-Jan Knol, omdat de vestiging van twee nieuwe huisartsen in Bodegraven lijkt te mislukken. Wat is eigenlijk het verhaal vanuit het perspectief van de gemeente?
De wethouder: “Wij hebben er voor onze inwoners belang bij dat er extra huisartsen in Bodegraven komen. Immers, de eerstelijnszorg is van groot belang voor goede zorg en draagt positief bij aan onze gezondheid. Ook de huisartsen hebben er belang bij om de druk op hun werk te verlichten. Huisartsenzorg valt onder de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraar en is geen taak van de gemeente. Als een inwoner zich niet kan inschrijven bij een huisarts in de buurt, kan hij of zij zich wenden tot zijn of haar zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar heeft de verantwoordelijkheid bij het vinden van de benodigde zorg voor haar verzekerden.
De huisvesting van huisartsen is een opdracht van huisartsen, zorgverzekeraars en gemeenten gezamenlijk. De gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de huisvesting van eerstelijnszorg, waaronder huisartsenpraktijken, gaat vooral over het bieden van ruimte hiervoor in het bestemmingsplan. De zorgverzekeraars zijn weer verantwoordelijk voor het verrekenen van de kosten van huisvesting in het tarief voor de huisartsenzorg.
Wij willen als gemeente heel graag helpen. Daarom staan we ook in nauw contact met de huisartsen om mee te denken in oplossingen. Zo hebben wij een tijdelijke locatie voorgesteld en we hebben aangeboden kosten te willen voorfinancieren. Extra mooi is dat ondernemers en inwoners inmiddels ook met suggesties voor huisvesting voor nieuwe artsen komen. Als er nog meer suggesties van die kant komen, zijn ze zeer welkom en mogen ze mij rechtstreeks mailen. Het liefst voor een permanente oplossing, want een tijdelijke huisvesting vergt vaak een investering die moeilijker terug te verdienen is.”
1500 patiënten in het ongewisse
Met het vertrek van huisarts Van Dobben begon de commotie. De huisarts stopte en er was geen directe oplossing voor zijn circa 1500 patiënten. Die konden niet zomaar overgaan naar de andere huisartsen in Bodegraven, die al volle praktijken hebben. Een oplossing leek nabij toen twee huisartsen uit Alphen aan den Rijn naar Bodegraven wilden komen. “Wij hebben als gemeente gesproken met de huisartsengroep in Bodegraven/Zwammerdam en met de twee potentiële nieuwe huisartsen en een tijdelijke locatie voorgesteld. De huisartsen wilden met een tijdelijke huisvesting in portocabins snel starten, want het pand van Van Dobben was niet geschikt; te klein en niet up to date qua voorzieningen.”
Oneerlijke concurrentie voorkomen
“Ik spreek nogmaals mijn grote waardering uit voor de inzet en betrokkenheid van de huisartsengroep. Gezamenlijk kwamen we op een stuk grond bij de brandweerkazerne, mede omdat het in Bodegraven-zuid lag. Als gemeente wilden wij de bestemmingswijziging op die grond zo snel mogelijk in orde brengen. We boden ook aan om de kosten van het bouwrijp maken voor te financieren via een lening aan de huisartsen. Wel vragen we huur voor de grond. Een gemeente is verplicht een marktconforme prijs te vragen voor verhuur van gemeentelijke grond, zij het dat we hier een beperktere huursom vragen. Het gaat hier namelijk om een bedrijfsmatige vestiging met een maatschappelijke functie. Het zou oneerlijk zijn en juridisch niet juist tegenover andere bedrijven als we als gemeente in deze zaak bijvoorbeeld alleen een symbolisch bedrag zouden vragen. Hoezeer we de maatschappelijke noodzaak van voldoende huisartsen in onze gemeente onderschrijven.”
Wensenlijstje huisvesting
Uiteindelijk bleken de kosten voor de huisartsen te groot. Dat had vooral te maken met de kosten van de huur van de portocabins, maar ook met het bouwrijp maken van de grond, het aanleggen van riolering, elektriciteit en databekabeling en de huur van de gemeentelijke grond. “Het is vervelend voor inwoners en huisartsen dat ze de businesscase niet rond konden krijgen. Maar ik bestrijd de beeldvorming dat de gemeente niet heeft geholpen om de nieuwe huisartsen zich in Bodegraven te laten vestigen. Wij hebben via de huisartsengroep het wensenlijstje gekregen met het programma van eisen. De nieuwe huisartsen hebben circa 200-300 m2 vloeroppervlak nodig op de begane grond of op een verdieping met lift waarin een brancard past. En een pand dat goed bereikbaar en toegankelijk is, met parkeerruimte. Wij hebben afgelopen dagen in gesprekken met de huisartsengroep een aantal mogelijkheden genoemd. De focus van de huisartsengroep is nu vooral gericht op een permanente oplossing, omdat je bij tijdelijke huisvesting in de regel extra kosten maakt, boven de toch al forse opstartkosten van een nieuwe praktijk. Bij de zoektocht naar geschikte huisvesting wil ik graag ondernemers en inwoners oproepen om mee te denken over een geschikte locatie, bij voorkeur in Bodegraven-zuid of anders in het centrum of Bodegraven-noord.”
Overleg tussen huisartsengroep en gemeente
Dirk-Jan Knol is naar eigen zeggen in goed contact met de huisartsengroep. “Er is jaarlijks een aantal malen regulier overleg met mij als wethouder en er zijn doorlopend contacten tussen de huisartsengroep en de verantwoordelijke ambtenaren op sociaalmaatschappelijk vlak. Rond deze kwestie hebben naar aanleiding van de brandbrief alle betrokken partijen om de tafel gezeten om te zien of we vruchtbare vervolgstappen kunnen zetten. Eén van de betrokken partijen is zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, technisch verantwoordelijk voor het feit dat inwoners over een huisarts kunnen beschikken. Zij hebben een zorgplicht voor onze inwoners in Bodegraven. Door omstandigheden waren zij helaas niet bij het overleg, maar er is een vervolggesprek gepland. Bij het overleg zijn verder de huisartsengroep aanwezig, regionale coöperatie Mediis, waarbij 98% van de huisartsen in het Groene Hart is aangesloten, en de gemeente. Ieder van deze betrokken partijen vindt dat inwoners recht hebben op een huisarts in hun dorp.”
De gemeente wil graag helpen
“Ik snap dat de huisartsengroep bijzonder verontrust is over het tekort, zich volop inzet voor versterking en daarom een brandbrief aan de gemeente en aan de media heeft gestuurd. Die mag ook scherp van toon zijn, want de urgentie is hoog. Ik waardeer de inzet van de huisartsengroep met alle mogelijke middelen. Maar de suggestie dat de gemeente obstakels opwerpt, is niet juist. Wij willen faciliteren daar waar mogelijk. Juist omdat we constructief meewerken aan mogelijke oplossingen. Ook vanuit de inwoners en ondernemers komen suggesties. Iedereen helpt. Daarom ook veel dank aan de kracht van onze samenleving die meedenkt over huisvesting en locaties. Ik ben al door verschillende ondernemers en inwoners benaderd met suggesties voor huisvesting, die we samen met de huisartsen gaan onderzoeken. Ik heb echt goede hoop dat we een constructieve oplossing kunnen vinden. Dat helpt onze inwoners, de huidige huisartsen die nu overlopen in hun werk en het helpt ook geïnteresseerde huisartsen om op een gezonde manier een praktijk te kunnen starten.”
Bron: Gemeente Bodegraven-Reeuwijk