Dit is een veelgestelde vraag binnen de fitness. Om hier goed antwoord op te geven willen we even een paar dingen ophelderen. We kennen het allemaal wel de uitspraak ’’je moet op een lage intensiteit cardio-en, dan zit je op je vetverbranding’’.
Ik snap waarom dit word gezegd, echter komen er wat meer factoren bij kijken. De huidige bevolking zoals die is eet over het algemeen veel te veel suiker, wat betekent dat ons lichaam is ingesteld om suikers te verbranden. Wat je eigenlijk wilt is een stabiele suikerspiegel zodat het lichaam overschakelt naar een vetverbrander. Om ook daadwerkelijk op je vetverbranding te trainen moet je ook niks van glucose (meer) in je systeem hebben. Wanneer het lichaam een negatieve energiebalans heeft zal het overschakelen op zijn nood voorraad, oftewel je vet.
Nu is het zo dat we een aantal energiesystemen huishouden. We hebben ATP/CP (creatine), koolhydraten en je vetten. Elk van deze energiesystemen hebben een bepaalde mate van verbranding. ATP/CP is een super snelle energieleverancier gevestigd in de spier zelf, deze is goed voor explosieve inspanningen, denk aan sprinten. Koolhydraten zijn je suikers, deze zijn goed voor middellange inspanningen bijvoorbeeld 5km hardlopen. Dit is vrij intensief, maar je kan het wel lang volhouden in tegenstelling tot het sprinten. Dan hebben we nog onze vetten, dit is een langzame energiebron bedoeld voor extensieve inspanningen, denk hierbij bijvoorbeeld aan wielrennen. Zoals je ziet bepaald de mate van inspanning de energieleverancier. Maar om een kilo vet te verbranden moet je +-7000kcal verbranden, reken maar uit hoe lang je dan wel moet lopen of fietsen! Daarbij is lopen of fietsen een inspanning die niet heel erg belastend voor het lichaam,
dus je verbrand alleen tijdens de inspanning en niet zo zeer meer naderhand.
Met krachttraining daarentegen heb je 3 fases van verbranding. Je hebt een verbranding tijdens de training, je hebt een verbranding na je training; je hebt zodanig schade aan je lichaam toegediend dat deze moet herstellen hiervan; en je bouwt spiermassa op, wat ook weer meer energie verbruikt in rust. Een kilo spiermassa verbruikt al zo’n 100kcal per dag!
Conclusie: voor optimaal resultaat kun je beter gaan voor kort en zeer intensief, dan lang trainen op een lage intensiteit. Ook korteintensieve krachttraing biedt vele voordelen als het gaat om afvallen.
Door Kim de Vor & Christa Belt