Bodegraven-Reeuwijk wordt een van de duurste gemeenten voor ondernemers

OPINIE / INGEZONDEN BRIEF: Prinsjesdag kondigt ook weer lastenverzwaringen aan voor ondernemers en het college van B en W in Bodegraven-Reeuwijk doet daar een schepje bovenop: in de kadernota voor 2024, de voorzet voor de begroting, plant het college een verhoging van het OZB-tarief voor niet-woningen van 16,7%. Vorig jaar ging die ook al met 31,5% omhoog. Ondernemers zijn al kwetsbaar door de hoge energie- en grondstofprijzen en loon- en interestkosten. Deze excessieve verhoging van het OZB-tarief kan er echt niet meer bij.




Voor de zomer presenteerde het college de Kadernota, waarin de grote lijnen worden uitgezet voor de begroting die in oktober volgt. Volgens die kadernota lijkt er niet zoveel aan de hand. Er wordt alleen gesproken van een 4,2% indexatie van de inflatie. ‘Met het huidige financiële vooruitzicht is een extra stijging van de OZB niet meer nodig,’ meldt het document opgewekt.

Maar er zit een addertje onder het gras: de verhoging van het tarief van 12,5% die vorig jaar al is afgesproken, wordt niet genoemd. Daarbij sluit ik niet uit dat de inflatie-indexatie nog omhoog gaat met een ‘correctie achteraf’, zoals dat vorig jaar ook werd gedaan. Als je ondernemers het leven zuur maakt, dan hoor je daar op een fatsoenlijke manier duidelijkheid over te geven.

Door de sterke verhoging van het OZB-tarief komt Bodegraven-Reeuwijk in het rijtje met duurste gemeenten. Ik verwacht dat we de top 50 binnenkomen. Dat zijn normaal grote steden of gemeenten in de periferie van Nederland. Daar hoort Bodegraven-Reeuwijk niet tussen. Bovendien rekenden die duurdere gemeenten afgelopen jaar een tariefstijging van 6% – ook al véél minder dan Bodegraven-Reeuwijk. En als we het dan vergelijken met gemeenten uit de regio, dan wordt het verschil nog pijnlijker: die rekenden met slechts 2 à 3%.

Krijgen ondernemers dan misschien ook wat extra’s voor dat hoge tarief? Dat is bepaald niet het geval. Kijk naar Alphen aan den Rijn: daar ligt het tarief veel lager, terwijl er wel geïnvesteerd wordt in het bedrijfsleven. Het Economic Development Board Alphen aan den Rijn kreeg een paar jaar geleden € 3,8 miljoen om te investeren in diverse projecten. Vergelijk dat eens met de € 15.000 die Bodegraven-Reeuwijk maximaal ter beschikking wil stellen voor het gezamenlijke Actieprogramma Economie.

Ten slotte wringt het dat ondernemers (en inwoners) zoveel extra kosten voor hun kiezen krijgen, terwijl de uitgaven aan de gemeentelijke organisatie vorig jaar stegen met 4%. In totaal meldde de begroting een besparing op de uitgaven van 3 procent. Dat kan je toch niet serieus nemen? Zelfs de door de crises minst geraakte ondernemer moe(s)t meer besparen dan 3 procent.

Ik hoop dus van harte dat de gemeenteraad tijdens de bespreking van de begroting de hand in eigen boezem steekt en nog eens kritisch naar de OZB-tarieven kijkt.

Jan Oostveen, voorzitter OPBR

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank