ReBo-er van de week: Jozef Broeckx

Toen hij in Bodegraven terechtkwam, was een van de eerste dingen die hij leerde: “dat je heel snel je accent moet kunnen verbergen.” Menig mop of grap over een ‘Belg’ diende zich aan, maar al snel transformeerde Jozef zich tot een echte Bodegraver – al verraadt zijn liefde voor Belgisch bier hem tussen de lijntjes door nog wel. Hij houdt ervan om een laag dieper te graven; in wat hij leest en bekijkt. De software developer blijkt ook digitaal de nodige inzichten te hebben, welke hij toonde door 24 uur lang op te blijven en mee te doen aan een internationale Hackathon. De ReBo-er van deze week vertelt!




Naam: Jozef Broeckx

Leeftijd: 57

Woonsituatie: “In Bodegraven met mijn vrouw Manuela”

Favoriete drankje: De Belgische invloeden komen naar voren: een Straffe Hendrik staat bij Jozef vaak koud.

Wat heel belangrijk is, is dat je heel snel je accent moet kunnen verbergen. Als je dat niet doet, word je sowieso niet serieus genomen

1. Waar kennen mensen jou van?

“Ik denk dat de meesten mij kennen van de kerk, de Gereformeerde Gemeente; de Bethelkerk.” Zo’n 36 jaar geleden kwam hij vanuit België in Bodegraven terecht “via Manuela.” Jozef leerde zijn – inmiddels – vrouw kennen in zijn geboorteland, omdat Manuela daar verbleef met Bodegraafse vrienden voor evangelisatie. Uiteindelijk was hij “overtuigd Protestant geworden.” Daar was stukken meer ruimte voor in Nederland dan in het Katholieke België, en dus ging hij met Manuela mee. Of hij als Belg moest wennen in Bodegraven? “Wat heel belangrijk is, is dat je heel snel je accent moet kunnen verbergen. Als je dat niet doet, word je sowieso niet serieus genomen. Dan is het: er is een Belg, en dan komen de moppen,” vertelt hij met een lach. Jozef werkt in Hardinxveld-Giessendam, als software developer bij Keyloop.

2. Hoe ziet een dag er voor jou uit?

“’s Ochtends begin ik met werken” en in de avond doet hij bijscholing omtrent Cloud security, onder meer om bij te blijven met snelle technologische ontwikkeling. Aan de muur van zijn werkkamer heeft hij een afbeelding van de Klaagmuur in Jeruzalem. Hij beschouwt deze als een soort gebedsmuur, met daarbij “onderwerpen van gebeden; zoals mensen die ziek zijn, problemen als oorlog in Oekraïne, ruzie in Sudan, de strijd van christenen in het buitenland […]. Dat zijn onderwerpen die ik kan meenemen in gebed.”

Jozef op zijn werkplek, met de “Klaagmuur” op de achtergrond.

3. Wat kijk je graag op televisie of welk boek lees je graag?

“Ik houd van geschiedkundige boeken en documentaires.” Hij noemt die van de BBC, met thema’s als Israël 70 jaar, of Tsjernobyl. “Wat ik mooi vind is dat ze documentaires kunnen maken in een filmvorm die makkelijk wegkijkt, en ook nog redelijk geschiedenisgetrouw is.” Hij richt zich tot de boekenkast en trekt er een boek uit dat hij op dit moment leest: The Book that Made Your World: How the Bible Created the Soul of Western Civilization.

We hadden alleen af en toe 5-minuten slaaproesjes.

4. Waar ben je het meest trots op?

“Dat we tijdens de Hackathon toch 3e geworden zijn.” Hij pakt zijn shirt – dat als aandenken met een Paternoster (gebedsketting) aan de muur hangt – terwijl hij vertelt. Drie jaar geleden deed Jozef mee met de Connect Hackathon voor het internationale bedrijf waar hij werkt. “Met mensen van over de hele wereld. Je krijgt een opdracht en moet met een team in 24 uur die opdracht uitvoeren, op kantoor. We hadden alleen af en toe 5-minuten slaaproesjes.” Uiteindelijk maakte het team van Jozef een werkend programma over autohistorie (wanneer is bijvoorbeeld voor de laatste keer de band of uitlaat vervangen?) – en ze werden 3e van de 25 teams. Het smaakt naar meer: “In november staat de volgende gepland.”

Jozef laat de Paternoster zien, een gebedsketting uit de Rooms-Katholieke kerk.

5. Welke persoon inspireert jou in Bodegraven-Reeuwijk?

“Mario van Voorst. Hij heeft van fotograaf en drukker de overstap gemaakt naar evangelisatiewerk. Hij volgt daarvoor ’s avonds een theologische studie. Ik vind dat heel knap. Ook het enthousiasme waarmee hij dat doet, vol overgave, dat vind ik iets moois.”

6. Als je een (vrijwillig) project kon organiseren, wat zou dat dan zijn?

“Ik denk iets voor jongeren. Om ze iets te geven waar ze nuttig mee bezig kunnen zijn, wat hen ook voldoening geeft. Het is echt onze toekomst.”

laat het los, geef het over. Het is een levensles die ik nog steeds leer.

7. Wat is een belangrijke levensles voor jou geweest?

“In afhankelijkheid leren leven van de Heer. Dat klinkt heel vroom, maar het is wel waar. Je probeert alles zelf onder controle te houden. Ik ben heel snel geneigd dingen te zien die mis kunnen lopen en hoe je dat zou kunnen opvangen, maar dat geeft heel veel stress. Aan de andere kant zou je kunnen zeggen; laat het los, geef het over. Het is een levensles die ik nog steeds leer.”

8. Waar is je favoriete plek in Bodegraven-Reeuwijk?

“Het Limespark, als het een beetje mooi weer is loop ik daar graag ’s avonds even een rondje, een beetje mijn hoofd leegmaken.”

9. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

“Ik zou proberen wat meer groen toe te voegen, zoals bomen. Bomen geven misschien overlast, maar je hebt ze nodig. Ik vind het toch mooi, beplanting.”

Tenslotte nog een hersenkraker van Jozef met een Belgische klok! Weet jij hoe laat het hier is?

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank