Lezing over de jaren dertig in Duitsland; de samenleving op Nazi basis

We staan aan de vooravond van 4 en 5 mei en de belangstelling rondom dit thema blijft groot. Hoe heeft het allemaal kunnen gebeuren? Jo Kloprogge neemt de luisteraar mee naar Duistsland in de jaren dertig. De jaren dertig vormden de opmaat voor de 2e Wereldoorlog. Duitsland was een land met problemen, maar stond economisch, wetenschappelijk en cultureel op een hoog niveau. Toch wisten de nationaal socialisten het land in korte tijd volledig in hun macht te krijgen nadat Hitler eind januari 1933 tot rijkskanselier was benoemd. Jo Kloprogge schetst een zeer interessant beeld over die tijd. Er wordt ingegaan op:




  • Waarom konden de Nationaal Socialisten de macht veroveren? Welke ideeën leefden bij hen en hoe werden die vertaald in de praktijk? Daarbij wordt ook ingegaan op hoe diezelfde ideeën vaak in andere landen floreerden.
  • Hoe kon Hitler de macht grijpen hoewel de Nazi partij bij verkiezingen nooit een meerderheid in het parlement bereikte? Binnen een jaar nadat Hitler benoemd was tot rijkskanselier hadden de Nazi’s bijna alles in handen.
  • Hoe werd de Duitse samenleving ingericht, wat gebeurde er bijv. met de kerken, het cultureel leven, de vakbeweging, de vrouwenemancipatie? En hoe de Nazi’s een nederlaag leden tegen de modieuze vrouwen.

Dit boeiende verhaal en presentatie is te beluisteren op dinsdag 3 mei om 14.30 uur in het Evertshuis. Geïnteresseerden kunnen een kaartje kopen à € 7.50 (incl. consumptie) bij de theaterkassa van het Eversthuis. Meer informatie: 0172-618484.

Not der Erwerbslosen in Berlin. [20. Jahre] Arme Arbeitslose verzehren auf einer Bank ihr bescheidenes Mittagsmahl, das sie sich aus der Volksküche geholt haben. Neg. 2216 Sammlung Seiler

Ingezonden bericht

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie