Na 18 jaar horecaervaring dacht Celine vrijwel alle kanten van het vak ontdekt te hebben. Nu zij samen met collega Tatum Lunchcafé Juuls runt, blijkt niets echter minder waar! Samen met collega’s Ans en Daam begeleiden zij mensen met een beperking op de werkvloer: een superleerzame, vernieuwende ervaring!
Met wie werk je?
‘’Bij Juuls werken mensen met een verstandelijke beperking. Hier had ik vooraf geen werkervaring mee. Maar het bevalt goed! Het laat goed zien dat mensen met een beperking midden in de maatschappij staan. We werken in de keuken en in de bediening met vrij grote teams. Doordeweeks zijn er stagiaires en in de vakanties en op zaterdagen wordt het team vaak versterkt met scholieren. We zijn écht een team. Voorheen draaide ik geregeld een lunch in m’n eentje, dat zal hier niet voorkomen.’’
‘’Ik deel mijn rol met Tatum. Zij werkte hier eerder al zes jaar. Na een aantal jaar ergens anders in de zorg gewerkt te hebben is ze weer terug! Daar ben ik enorm blij mee. Onze combinatie van horeca- en zorgervaring werkt erg fijn’’, legt Celine uit.
Prive foto – Celine en Tatum
Wat maakt jouw werk speciaal?
‘‘Het werk dient voor onze medewerkers als dagbesteding. We zijn een non-profitorganisatie. Juuls is namelijk onderdeel van een stichting. Waar je gewoonlijk je gasten op één zet, denken we hier eerst aan onze medewerkers. Als we in dit proces dan óók nog onze gasten enthousiast kunnen krijgen, wat ons gezamenlijke doel is, dan sluiten we de dag af met een dikke high-five’’, glundert Celine.
‘’Toen ik solliciteerde, wist ik nog niet dat ik in aanmerking zou komen voor deze functie. Later werd pas duidelijk dat de oprichters gingen stoppen en dat ze vervangers zochten.’’ Deze kans greep Celine met beide handen aan. En dat was een goede beslissing: “Ik had dit werk veel eerder moeten doen! Eigenlijk had ik de horeca wel gezien maar de extra dimensie die Juuls biedt, geeft mij ontzettend veel voldoening! Daarnaast hebben de meiden die Juuls hebben opgericht echt fantastisch werk geleverd dus het is een eer om in zo’n mooie zaak te mogen werken.’’
Wat is jouw rol op de werkvloer?
‘’Kortweg begeleiden wij met zijn vieren de medewerkers bij alle voorkomende horecawerkzaamheden. Op basis van zorgplannen geven we ze gepaste taken. Wij zorgen ervoor dat het goed loopt en er netjes uitziet. ‘s Ochtends vangen we de medewerkers op en zetten we alles klaar voor de lunch zodat we gelijk kunnen beginnen als het druk wordt. Als de lunch weer voorbij is, maken we met elkaar de zaak weer netjes en schoon. Daarnaast zijn Tatum en ik ook verantwoordelijk voor de administratieve taken.’’
‘’Gedurende de hele dag krijgen wij bestellingen binnen en sturen wij de medewerkers aan. Zij maken- én serveren de bestellingen. Voorheen deed ik dit zelf. Het was dan ook wennen om alles uit handen te geven – al went dit gelukkig wel snel’’, lacht Celine.
‘’Ik werk hier pas sinds november dus ik ben in een zeer korte periode ingewerkt. Gelukkig ging dat mede dankzij mijn collega’s vrij snel. We gaan er met elkaar ook álles aan doen om het warme Juuls-gevoel die onze voorgangers gecreëerd hebben, te behouden’’, zegt Celine vastbesloten.
Gegevens:
Lunchcafé Juuls is gevestigd op Markt 10 in Gouda en is elke maandag t/m zaterdag geopend van 09.00 – 17.00 uur.
www.lunchcafejuuls.nl
Door: Isa Smeele